Sleepsort (hem de BF ile!)

Favori sıralama algoritmalarım arasında bulunan sleep sort’u sizlerle paylaşmak istedim.

Sıralama algoritması nedir? Bir liste alır, size listenin sıralanmış halini geri verir. Bir çok farklı türü var, yanılıyor olabilirim ama şu an quick sort en iyisi (en azından genel bir makinada çalışabilen). Quick sort’u heap sort ve insertion sort ile birleştirip intro sort isminde daha iyi bir algoritma (intro sort) üretilmiş ve şu an da da gnu C++’ın sorting algoritması olarak kullanılıyor (quick sort’a savaş açıp hezimete uğrayınca öğrendiğim bir bilgi :() Wiki‘ye göre .net de geçmiş.

Neyse, sleep sort. Sleep sort ise espri için yapılmış bir sıralama algoritması. Nasıl çalışıyor derseniz her eleman için bir thread açıyor, her thread input değeri kadar uyuyor ve elemanı ekrana bastırıyor. Mesele input 1 5 4 ise 3 thread açılıyor. İlk thread 1 saniye uyuyup ekrana 1 basıyor, 3 saniye sonra 4’ün thread e geliyor ve ekrana 4 basıyor. Son olarak da 1 saniye sonra 5’in thread i ekrana 5 basıyor. Dahiyane bir fikir! İlk 4chan/prog‘da çıkmış idi ve fena geyiği dönmüştü.

Bu da benim brainfuck implementasyonum.

>>>>>,[[->+>+<<]>+>[-
<<+>>]++++++++[-<----
-->]>>+<+[->>>>>+<<<<
<]>>,]>>>[<<<<[<<<[->
>+<<[->+>[-]<<]]>[-<+
>]>[-<<<.>>>>->>>>>[>
>>>>]<-<<<<[<<<<<]+<]
<<<<]>>>>>[>>>>>]<]

Teknik olarak string sort ediyor, 193182 gibi bir şey girin 112389. Ama araya istediğiniz karakteri serpiştirebilirsiniz, ascii değerine göre sort edecektir 😀

Bu neden sleep sort derseniz, benzer bir mantıkta çalışmakta. Array i input edince her iterasyonda elemanı tek tek azaltmaya başlıyor ve elemanın değeri 0 a düşünce elemanın (bir kopyasını) ekrana bastıyor. Kod boyutu olarak oldukça küçük oldu ve muhtemelen daha da küçültülebilir.

Bu kodu biraz'da Grace Hopper'ın doğum günü için yazayım dedim. Kendisi programlama dillerinin makineden çok insana yakın olmasının gerektiğinin savunucularından. Şu anda insan gibi kod yazıyorsak kendisinin etkisi vardır. Şu videosunu izleyin derim, çok ilginç bir insan

Yakın zamanda daha ileri bir brainfuck dersi yazmak istiyorum, sık kullandığım BF üzerinde array benzeri kullanmaya izin veren bir yönetmi anlatacağım.