Kağıt üzerinde kod

Evrimsel algoritmalar dersine giren hocamızın bir isteği olmuştu, ilk duyduğumda baya garipsemiştim. Proje kodunun yazılı çıktısını istemişti. Yani o zaman ne kadar saçma bir şey diye düşündüm ama şimdi aslında bir parça mantıklı geliyor.

Yani mesela ben oturup bir program yazarken (daha doğrusu yazmadan önce) uzun süre problem üzerinde düşünmeyi severim. Bu düşünme sürecinden sonrada bir kerede (eğer büyük bir şey değilse) yazmaya çalışırım. Zaten olabilecek hataları kafamdan bulabildiğim için yazma süreci nispeten hatasız olur (yani algoritma olarak hatasız, yoksa hala bol bol yazım hatası yaparım =D). Eğer bir problemle karşılaşırsam düşünme evresine geri dönerim.

Yani böyle bir durum için ideal olabilir, eğer bir başkasının kodunu inceleyeceksem (hele buda proje gibi büyük bir şey ise) çıktı almak iyi bir fikir olabilir. Mesela operating system design projesinde az zaman harcamadım ekran başında o kernel kodlarını çözmek için.

Şimdi projeyi çıktı alınabilir uygun bir formata sokmaya çabalıyordum oradan aklıma geldi =)

Evrimsel algoritmalar projeside bir parça yalan oldu gibi. Şu an nispeten çok daha kısa sürelerde (1 saat ^^) 25 milyona kadar iniyor fitness değerlerim ama ondan sonra çok yavaşlıyor. 1-2 gün beklerse heral 20 milyonu bulacak ama bir noktadan sonra dahada ineceğini sanmıyorum. Yani sonuçta az sayıda ki üçgenlerle ne kadar elde edilebilir bir resim bilemiyorum.

Bir çözüm yolu resmi parça parça oluşturmak olabilir. Önce tüm resim için algoritma çalışır ve bir anahat görüntüsü elde edilir. Sonra daha ufak parçaları oluşturmaya çalışırız, bu anahat resmi de arkada kalır. Bu parçalar gittike küçültülür ve sonunda düzgün bir resim elde edilir. Ama üçgen sayısı kaça çıkar bilemiyorum. Tahminimce 1024 üçgen yeterli olacaktır, buda 72 kb anlamına geliyor. Orjinal 512×512 resim 768kb ki arada ciddi fark.